Recept: édes-csípős dagadó

A recept tulajdonképpen egy véletlen folytán született: a hentesnél nem volt oldalas, csak dagadó, tölteni viszont egyáltalán nem volt kedvünk – a hús viszont annyira szépnek mutatta magát, hogy képtelenek voltunk ott hagyni, így született egy igazán zamatos főétel, leginkább hús- és ízimádóknak.
Hozzáválók:
- kb. 1,2 kilogramm súlyú dagadó
- a sütéshez mangalicazsír
- 1 nagy fej fokhagyma
- édes-csípős csiliszósz
- só, bors
Elkészítés: A dagadót bevagdaltuk a csontok mentén, de nem a hús teljes szélességében, csak félig. Mind a két oldalát sóztuk, borsoztuk. Miután tepsibe helyeztük, négy evőkanál mangalicazsírt és egy fél deciliter vizet tettünk mellé. A megtiszított fokhagymát gerezdekre vágtuk és szétszórtuk a tepsiben. A húst fóliával takartuk le, és 170 fokon 2 órán át pároltuk. Ezt követően a a fóliát levettük, a sütőt légkeverésre állítottuk (200 fok), a húst vastagon bekentük édes-csípős csiliszósszal, és további 20-25 percet pirítjuk, míg a hús piros nem lesz.
Köretnek mi sült édesburgonyát és hideg sóskaszószt tálaltunk, de gyakorlatilag bármit lehet.
Jó étvágyat!





