Recept: kukorica-krémleves

A szerencsések még elkaphatják a piacon az idei utolsó, még friss csemegekukoricát. A gondosabb árusok a csöveket ilyenkor már részben vagy teljesen a levele nélkül kínálják – nézzék át alaposan, hogy csak egészséges, magas víztartalmú növényt vegyenek. Ezeket fedő alatt legfeljebb 8-10 percig kell főzni, különben megkeményednek a szemek és teljesen elvész élvezeti értékük. Aki nem elégszik meg otthon a belőle készült hagyományos, sós strandétellel, annak egy finom, minimális munkával elkészíthető levest ajánlunk.
Hozzávalók:
4 cső csemege- vagy 1 nagy doboz konzerv kukorica
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl húsalaplé
vaj, só, bors.
Elkészítés: a főtt kukoricát éles késsel lemorzsoljuk, vagy a konzerv/mirelit kukoricát sós vízben megfőzzük. Kevés vajon óvatosan megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd kevergetés mellett felengedjük főzőtejszínnel, hozzáadjuk a kukoricát. Lassan forraljuk, aztán botmixerrel pépesítjük, végül felöltjük húsalaplével, és egynemű állagúra, sűrűre főzzük. Tálalhatjuk reszelt sajttal, friss petrezselyemmel, csípős paprikakarikákkal vagy sajtos grissinivel. Tartalmas, laktató leves, kis adagokban, forrón ajánljuk.





