Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Rovarok serege veszélyezteti a haszonállatokat: így lehet védekezni ellenük

| 2023. 08. 24 | 14:12:00
XXX
Rovarok serege veszélyezteti a haszonállatokat: így lehet védekezni ellenük
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A haszonállatokat nem csak bosszanthatják a különféle rovarok, hanem fájdalmat is okozhatnak nekik, és akár meg is betegíthetik őket. Az istállók környékén főként legyekkel és szúnyogokkal lehet találkozni, de vannak más, az állatokra veszélyes rovarok is.

Ezeknek nem árt ismerni a veszélyeit, és azt, hogy miképp lehet ellenük védekezni. Az AnivetDirect webáruházban többféle rovarcsapda, légyfogó, állatok számára kifejlesztett szúnyogháló és más egyéb termék is kapható a védekezéshez.

Súlyos betegségeket terjeszthetnek a rovarok

A kullancsok rengeteg betegséget terjesztenek. A Lyme-kór mellett elősegítik az anaplazmózis, a babesiózis és a kullancsok által terjesztett láz kialakulását. Amennyiben egy haszonállat ezen betegségek valamelyikével megfertőződik, akkor számolni kell azzal, hogy kevésbé lesz termelékeny, de még akár el is pusztulhat.

A legyek kártékony hatásait sem szabad félvállról venni. Az istálló-, a bökőlégy és a böglyök nem csupán idegesítik az állatokat, de akár tüdőgyulladást is előidézhetnek a tejelő szarvasmarhák esetében, míg a lovaknak nyári sebeket okozhatnak.

A szúnyogoknak nem csupán a fájdalmas csípése problémás, hanem az is, hogy terjeszthetik a lovakra veszélyes nyugat-nílusi lázat, a ló-encephalitist és a madármaláriát.

Érdemes gondolni a megelőzésre!

A betegségek utólagos kezelése helyett célszerű hangsúlyt fektetni a betegségek kialakulásának megelőzésére. A trágya rendszeres eltávolításával csökkenteni lehet a legyek számát, mivel azon előszeretettel tanyáznak ezek a rovarok. Jó megoldás lehet a komposztálás, a trágyát pedig az istállóktól és karámoktól távol javallott tárolni. Az istállót rendszeresen fertőtleníteni kell, továbbá tisztán kell tartani.

A kifejlett kártevők ellen rovarcsapdával lehet védekezni. A legyeket légycsapdák vagy ragasztószalagok segítségével lehet elfogni és elpusztítani.

Számos különböző típusú légyirtó eszköz létezik, ilyenek a ragadós csapdák, a csalival ellátottak és a fénycsapdák. Ezen eszközöket olyan helyre érdemes tenni, ahol a legnagyobb aktivitást mutatják a rovarok.

Technikák, amik beválhatnak

Léteznek olyan speciális légyriasztó szerek, amelyeket állatokon is lehet használni. Különféle permeteket, spréket, törlőkendőket vagy por formájú készítményeket is beszerezhet. Fontos, hogy ezen szerek alkalmazásakor be kell tartani a gyártó utasításait, és gondolni kell a biztonsági óvintézkedésekre. Hús célú állatokon bizonyos rovarriasztó szereket nem szabad használni.

Amennyiben teheti, ne hagyjon fedetlenül állóvizeket az állatok környékén. A tócsák, vödrök és tartályok ideális terepet jelenthetnek a szúnyogok szaporodásához. Ilyen terep híján viszont a szúnyogok populációja nem tud gyors ütemben növekedni. Amennyiben egy állóvíz eltávolítása nem megoldható, akkor jó ötlet lehet szúnyoglárvák ellen kifejlesztett lárvicidek bevetése.

Az állatokat lehet védeni továbbá számukra kialakított szúnyogháló, légytakaró segítségével is. Ezeket főként a szúnyogok aktivitásának csúcsidőszakában érdemes használni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés