Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Szeretsz vadászni vagy halászni? Vágóeszközre is szükséged lesz!

| 2022. 01. 16 | 14:44:00
XXX
Szeretsz vadászni vagy halászni? Vágóeszközre is szükséged lesz!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha szeretsz vadászni vagy szenvedélyes pecás vagy, akkor tapasztalatból tudod, hogy egy megbízható vágóeszközre mindig szükséged lesz. De milyen lehetőségeid vannak, ha valóban jól használható eszközt akarsz magadnál tudni? Lássuk!

Vadászkard, vadásztőr - a vadász nélkülözhetetlen eszközei

A tőrök olyan kézi szúrófegyverek voltak, amelyek a kis méretüknél, az élüknél és a hegyüknél fogva praktikus megoldást jelentettek használóik számára. A fémmegmunkálás fejlődésének köszönhetően a tőrökből fejlődtek ki a kardok, amelyek már 80-100 cm hosszúak voltak, és alkalmazkodtak az adott kor elvárásaihoz.

A vadásztőr nélkülözhetetlen eszköze volt a vadászatnak, hiszen a vadásznak szüksége volt egyrészt önvédelemre, másrészt a kegyelemdöfés megadására alkalmas fegyverre is. A vadászok legfontosabb eszköze mindig is a késük, a tőrük volt. Nem a fegyverük, hanem a késük. Miért? Mert sok mindennel lehet vadat ejteni: veremmel, hurokkal, íjjal, csapdával, lőfegyverrel… De: zsigerelni, nyúzni, darabolni csakis tőrrel lehet.

Az általános vadásztőr egy olyan egyszerű, biztos pengéjű vágóeszköz, amely teljesen megfelel az elejtett vadak feldolgozásának munkálataihoz.

Milyen egy igazán jó vadásztőr?

Ha jellemezni kellene, hogy milyen egy igazán jó vadásztőr, akkor az így hangzana:

  • Egyszerű formájú - általában lefelé hajló hátú pengéje és lefelé hajló nyele van. Csak így lehet vele a három legfontosabb munkafolyamatot elvégezni: zsigerelni, nyúzni, darabolni.
  • Megfelelő méretű - a nyél ideális mérete 10-12 cm, a penge mérete szintén 10-12 cm. A penge szélessége 30-35 mm, penge acéljának vastagsága maximum 4 mm.
  • Jó anyagból készült - ezek lehetnek szénacélok, szerszámacélok, rozsdamentes acélok. A nyél alapanyaga legyen természetes: csont, fa, szaru, vagy stílusosan az agancs is illik a vadászkéshez.
  • Jó fogású - a biztonságos használat miatt lényeges a nyél kialakítása, nagyon kényelmes fogást ad a kerek vagy ovális keresztmetszetű nyél.
  • Megfelelően élezett - az élezés a penge behatolóképességét határozza meg. 
  • Biztonságos tokban hordható - a tok elengedhetetlen tartozék.

A vadásztőrök sokfélesége

Az Extrametál.hu vadásztőr kínálatában is számos vadásztőr szerepel: az általánostól kezdve a különlegesen megmunkált, igényes spanyol vadásztőrök szépséges darabjaiig. Solingenből - a német késgyártás fellegvárából - származó darabokkal is találkozhatsz. Igaz, nem olcsók, de a minőségük a lehető legmagasabb igényeket is kielégíti.

Aki akciófilmeken nőtt fel, annak nem ismeretlenek a macheték és bozótvágó kések sem, amelyek nagy méretükkel lehetnek a segítségedre, ha kisebb cserjéket szeretnél irtani. Jó szolgálatot tehetnek táborozásnál, sátorhely létrehozásánál, esetleg horgászállás kialakításánál. 

Apropó horgászás! A horgászás is elképzelhetetlen horgásztőr nélkül. Ezek a halkaparó-pikkelyező éllel is ellátott tőrök olyan finoman ívelt pengével rendelkeznek, amely alkalmas a halpucolás és halfilézés műveleteinek elvégzésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés