Hirdetés
Hirdetés

Tíz év alatt megháromszorozódott az autista gyerekek száma

eduline.hu | 2024. 04. 02. | 09:17:29
Nagyon kevés a szakember.
Tíz év alatt megháromszorozódott az autista gyerekek száma
Nem kap diagnózist mindegyikük (Fotó: Freepik/AI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz év alatt háromszorosára nőtt az autizmus spektrum zavarral diagnosztizált gyerekek száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A KSH szerint 2013-ban 3319 gyerek élt autizmus spektrum zavarral, 2023-ra ez a szám 9737-re emelkedett. 2001-ben csupán 30 "diagnosztizált" autista tanuló volt az országban, 2002-re viszont a számuk 630-ra ugrott – írja az eduline.hu

Az emelkedés oka az lehet, hogy a 90-es években egyáltalán nem diagnosztizálták az autistákat, vagy az értelmi fogyatékosok egy típusába sorolták őket. Nem véletlen, ugyanis az Autisták Országos Szövetségének leírása szerint ez az állapot rendkívül sokszínű, a "tünetek" pedig egyénenként eltérnek, sőt, akár életszakaszonként változhatnak is.

Vannak például olyan autista gyerekek, akiknek a kommunikáció okoz nehézséget, vagy a kölcsönös társas interakciók, esetleg a beszéd, vagy mindezek együttvéve, és olyanok is, akiknek az autizmus spektrum zavara értelmi fogyatékossággal jár, míg egy másik "csoport" értelmileg rendkívül magas szinten funkcionál, vagy épp bizonyos dolgokban (például rajzolás vagy matematika) kiemelkedően jól teljesít.

Egy gyógypedagógusra jellemzően sokkal több már diagnosztizált gyerek jut, mint amennyi ideális lenne, a látványos növekedés ellenére pedig számos érintett nem is kap diagnózist.

Az Autisták Országos Szövetsége szerint például Magyarországon még mindig csak az érintett gyerekek mindössze felét diagnosztizálják, ami "a megfelelő időben kezdődő, megfelelő minőségű, többrétű támogatásokhoz való hozzáférés lehetőségétől fosztja meg azokat az érintetteket és a családjukat, akiknél rejtve maradnak az észlelt problémák okai."

Emellett a diagnózis nem csupán azt jelenti, hogy az érintettek megfelelő ellátásban részesülnek, hanem azt is, hogy bizonyos esetben a környezetüknek is könnyebb megérteni és elfogadni az adott személy viselkedését. Ennek hiányában azonban akár az oktatási intézményekben és a tanulmányaikban is hátrányba kerülhetnek.

2007. december 18-án az Egyesült Nemzetek Szervezete április 2-át az Autizmus Világnapjának nyilvánította, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a tízmilliókat érintő autizmus spektrum zavarra. Ezen a napon a Ragyogj kéken! kampány keretein belül jellemzően kék fényben világítják a világ ikonikus épületeit.

Hirdetés
Hirdetés