Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Vörös kód: ebben a hőségben a közöny életekbe kerülhet

| 2023. 08. 25 | 10:39:00
Extrém meleg: harmadik alkalommal rendelték el a riaztást – korábban ilyen nem volt.
Vörös kód: ebben a hőségben a közöny életekbe kerülhet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A következő napokban várható hőség miatt augusztus 25-én reggel életbe lépett a "vörös kód", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az extrém meleg miatt idén már a harmadik alkalommal kellett elrendelnie nyáron a "vörös kódot" a szociális ellátórendszerben. Ilyen korábban nem volt – jegyezte meg.

Elmondta: a különleges időjárási viszonyok miatt péntek reggel 8 órától hétfő este 8 óráig elrendelte a "vörös kód" kiadását, ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került emberről kap információt.

Hangsúlyozta: az idei két "vörös kód" riasztás alatt a regionális diszpécserszolgálatokhoz csaknem száz jelzés érkezett. Ez is mutatja, hogy valóban szükséges ilyenkor a különleges odafigyelés – fűzte hozzá.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül. Elmondta azt is, péntek reggel a hajléktalanellátó-rendszer kihasználtsága 78 százalékos volt, vagyis rendelkezésre áll elegendő férőhely.

Ha valaki segítségre szorul, mind Budapesten, mind a vidéki városokban igénybe tudja venni az ellátást.

Az országos tisztifőorvos hétfőtől csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére, majd a hőségriasztást péntektől hétfő 24 óráig meghosszabbította és harmadfokúra emelte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint augusztus 25-én a középhőmérséklet 25-27 Celsius-fok körül, északkeleten 25 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken még döntően 32 és 36 fok között alakul, majd szombaton és vasárnap 32 és 38 fok közé melegszik fel a levegő, hétfőn pedig a maximum 29 és 37 fok között valószínű. A következő napokban a hőmérséklet hajnalban jellemzően 17 és 24 fok között várható.

Kapcsolódó hírek
Jelezze, ha vaddisznót lát Miskolcon!
Jelezze, ha vaddisznót lát Miskolcon!
Folyamatos az állomány gyérítése.
Lejtmenetben a szülések száma
Lejtmenetben a szülések száma
Lehangoló statisztika. Egy év alatt 24 százalékkal esett vissza a házasodási kedv.
Ónos eső Borsodban: előre figyelmeztetnek!
Ónos eső Borsodban: előre figyelmeztetnek!
Pénteken jön egy melegfront, addig kell átvészelni.
A menopauza összeköt – Miskolcon is
A menopauza összeköt – Miskolcon is
Őszintén a változókorról – Iványi Orsolya könyvbemutatóval egybekötött előadása.
Borsodban akár 15 centiméter hó is eshet
Borsodban akár 15 centiméter hó is eshet
Téliesre fordul az időjárás.
Hirdetés
Hirdetés