Hirdetés
Hirdetés

Recept: káposztaleves

| 2018. 11. 28. | 18:55:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt.
Recept: káposztaleves
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonykor nálunk mindig káposztaleves volt a vacsora karácsony viliáján. Ezen a szokáson csak három éve változtatott az anyukám, miután kiderült, kettőnkön (mármint rajta és rajtam) kívül senki sem szereti, csak nem merték megmondani. 

Hozzávalók:

75 dkg savanyú káposzta
1 pár füstölt kolbász
jó fél bögre gersli (hántolt árpa)
1 kisebb füstölt bordaközi porc vagy bármilyen füstölt hús
só, bors, csípős paprika
a rántáshoz liszt, zsír vagy olaj, pirospaprika
tejföl

Elkészítése: A savanyú káposztát, ha hosszúak a szálak, kisebbekre vágjuk, majd egy nagyobb fazékba tesszük. A kolbászt karikára vágjuk, és a káposztához tesszük. Felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, és felrakjuk a gázra főni.

A gerslit szűrőben alaposan átmossuk, egy edényben, bő, enyhén sós vízben odatesszük főni. A bordaközi porcot kisebb darabokra vágjuk, és puhára főzzük. Azért érdemes külön megfőzni a hozzávalókat, mert nem biztos, hogy egyszerre fognak megpuhulni. Amikor már minden kész, a gerslit a főzőlevével (ha nem túl sok, akkor minddel) együtt a leveshez öntjük, a bordaközi porcokat is átrakjuk, és öntünk a levesbe a főzővízből is. Összeforraljuk. Lisztből és zsiradékból világos rántást készítünk, a végén egy teáskanál pirospaprikát is teszünk bele, s vagy a füstölt hús főzőlevével, vagy vízzel felengedjük, jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a leveshez adjuk. Ha úgy látjuk, túl sűrű a leves, még önthetünk bele a főzővízből. (A maradékot lefagyasztjuk, vétek kiborítani). Amikor a rántással is felforrt (de nem zubogott!) a leves, készen is vagyunk. Tejföllel és friss, fehér kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat kíván: Cseka

Hirdetés
Hirdetés