Három magyar édesség a világ legjobbjai között

Pénzcentrum.hu

2018.12.05. 18:24

Három magyar édesség a világ legjobbjai között
Nem hiányozhat a karácsonyi asztalról a hókifli (fotó: sutnijo.hu)

Nekünk is kedvenceink.

Hirdetés

Bejlgi, vaníliás kifli, püspökkenyér, mézeskalács - a karácsony elengedhetetlen kellékei. És még mennyi minden! A CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legjobb desszertjét, amelyek között három magyar sütemény is helyet kapott. A listát a Pénzcentrum.hu közölte, mi csak csemegézünk belőle, persze ki nem hagyjuk a top-listás magyar édességeket.

Ausztria almás rétese és linzertortája is szerepel a listán, Törökországból a baklava követelt helyet magának. A brownie, a csokis keksz, a fánk az Egyesült Államokból hódít, míg Franciaország toplistásai a citromtorta, a csokoládé mousse és a Crème Brûlée. Kihagyhatatlan a listáról a németországi Fekete-erdő torta, amely a magyar édesszájúaknál is dobogós helyen szerepel.

És akkor lássuk a három magyar édességet!

Esterházy-torta. A torta Esterházy grófról kapta a nevét, a kritikus pedig ezt írja róla:

"Az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszik ezt a régimódi tortát az édes ízeket imádó Budapesten, de az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban Bécstől Szarajevóig mindenütt megtaláljuk ezt a desszertet."

A diós, krémes tortát szinte minden cukrászdában megtalálhatjuk. Először valójában Ausztriában készítették el.

Hókifli. A kritikus kiemeli az édesség egyediségét, különlegességét pedig a különböző típusú lekvárokban találta meg. A hókifli azért egyedi, mert a régióra nagyon jellemző gyümölcsökkel, szilvával és barackkal töltik. Az így töltött kifliket végül porcukorral szórják meg, ez adja a fehér színt, igazi ünnepi hangulatot varázsolva az asztalokra. Tölthető dióval és mákkal is.

Rigó Jancsi. A szakújságíró krtitikájában ezt írja: Leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága miatt kedvelt ez a vonzó torta, amelyet egy szerelmi történet után neveztek el. A listára minden bizonnyal a baracklekvár és a csokimousse töltelék miatt került fel, ez teszi ugyanis egyedivé ezt a süteményt.

Egy balerináról elnevezett sütemény is felkerült az ötvenes listára. Származása azonban mindmáig nem egyértelmű. Örök vitaforrás ugyanis az új-zélandiak és az ausztrálok között, hogy vajon honnan is származik a pavlova, amely szintén toplistás. Származzék bárhonnan - írják -, a ropogós habos, hófehér desszert remek választás lehet karácsonyra. Nevét az orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta, aki mindkét országot meglátogatta, de hogy valójában honnan származik, minden bizonnyal sosem tudjuk meg.

 

 

karácsonyédesség

Szóljon hozzá!

Hirdetés