Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ide süss! Aszalt paradicsomos zsömle

| 2019. 03. 23. | 12:33:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Ide süss! Aszalt paradicsomos zsömle
Hirdetés
Hirdetés

Szeretek változatosan sütni. Hol kenyeret, hol kiflit, hol zsemlét. Persze ez attól is függ, hogy éppen mennyire van időm valamit formázgatni. De miután kis adagokat sütök, így nem jelent gondot kiflit vagy zsemlét formázni se, mivel gyorsan megvagyok vele. Mivel legutóbb kiflit sütöttem, zsemlét pedig már régen, úgy gondoltam, itt az ideje újra. Az ITT található receptet vettem alapul, és alakítottam át egy kicsit. Fél lábbal a tavaszban, és várva a nyarat valamilyen mediterrán ízhatásra vágytam, ezért került bele az aszalt paradicsom.

Hozzávalók:
120 g teljes kiőrlésű liszt
30 g grahamliszt
100 g fehér tönkölyliszt
1 tk. só
3 db olajban eltett aszalt paradicsom (kb. 25 g)
1 gerezd fokhagyma lereszelve
20 g élesztő (lehet kevesebb is, de nekem már nem túl friss, ezért mindet bele tettem)
100 ml langyos víz
csipet cukor
1 tojássárgája
20 g olvasztott vaj
tetejére:
1 tojásfehérje
szezámmag, köménymag

Elkészítése: Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos vízben felfuttatjuk. Kézzel vagy géppel összegyúrjuk a hozzávalókat, majd letakarva olajjal kikent tálban, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Majd 4 egyenlő részre vágjuk, ekkor még csak lazán, kissé behajtjuk a széleit, hogy kör alakot kapjunk és folpackkal lefedve 10 percig pihentetjük. Majd megformázzuk a zsemléket, és további 20 percig lefedve pihentetjük, míg előmelegítjük a sütőt. Közben a sütő aljába egy tepsiben kb. 2 dl vizet teszünk. Pihentetés után tojásfehérjével lekenjük a zsemléket és tetszés szerint szezámmaggal, köménymaggal vagy más magkeverékkel megszórjuk. 210 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. A vizes edényt 10 perc eltelte után kivesszük, és úgy sütjük tovább a zsemléket.

Jó étvágyat kíván: Rózsa Éva
http://izutazas.blogspot.com/

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés