Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!
Az ételallergiások legfájóbb pontja minden bizonnyal a kenyér, hiszen a ropogós héjú, illatos fehér kenyér emlékétől nehezen szabadulunk. A gluténérzékenyek járnak a legjobban, hiszen isteni kenyeret lehet sütni gluténmentes lisztkeverékből. Csak egy jó recept szükséges hozzá.
Hozzávalók:
250 gramm GM lisztkeverék (a legjobb, ha két különböző fajtát használunk, ugyanakkora arányban)
250 ml langyos víz
8 gramm élesztő
1-2 gramm só
3-4 gramm olívaolaj
1 kk nádcukor
Elkészítés: Az élesztőt a cukorral néhány evőkanál langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Jól összedolgozzuk, közben hozzáadjuk a sót, az olajat, a maradék vizet. A robotgép dagasztószárával 8-10 percig dagasztjuk. Amikor már látjuk, hogy megváltozott a tészta állaga, szilikonos formába öntjük, enyhén vizes kézzel elsimítjuk, majd letakarva meleg helyen kelesztjük 90 percig. Olívaolajjal megkenjük a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 50 perc alatt megsütjük. Rácson hűtjük ki.
A kenyér puhaságát a következő dolog biztosítja: a sütő aljába egy tál vizet kell rakni, hogy gőzben süljön meg!
Jó étvágyat!
M. Szabó Éva