Ide süss! Paleo diófagyi

2015.05.18. 17:59

Ide süss! Paleo diófagyi

Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!

A dobozos fagyik nagy előnye, hogy jó gyorsan be tudjuk pakolni a kosarunkba, azonban számtalan hátrányuk van. A rengeteg adalékanyag, a tonnányi cukor és az áruk sem túl barátságos. Azt hiszem, ez elég motivációt ad arra, hogy magunk készítsük a családnak a fagylaltot. Íme egy krémes, finom diófagylalt, amit a tej-­, gluténérzékenyek és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak. Próbálják ki! Megéri. Glutén-, tej-, cukormentes, alacsony szénhidráttartalommal.

Paleo diófagyi

Hozzávalók:
1 csésze (2,5 dl) dió
4 db tojássárgája
2 ek kókuszzsír
2 ek négyszeres erősségű édesítő
1 tk kókuszcukor (elhagyható)
1 kk fahéj
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 dl kókuszkrém vagy kókusztejszín

Elkészítés: A diót vízbe áztatjuk egy éjszakára (de legjobb, ha 24 órára). Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, majd turmixgépbe öntjük. Ehhez 5 dl vizet öntünk és alaposan összeturmixoljuk. Ezt leszűrjük, hogy a dióőrlemény fennmaradjon (jól préseljük ki a dióolajat!), majd annyi vizet adunk a diótejhez, hogy összesen 6 dl legyen. A tojássárgáját az édesítőkkel (az édesítést nyugodtan növeljük, vagy csökkentsük, ahogy jól esik) elkeverjük, majd hozzáöntjük a diótejet, vaníliát és nagyon lassú tűzön besűrítjük. No it ne veszítsük el a türelmünket, nem két perc lesz, annál picit több :), de legalább nem rántottát készítünk. Ha besűrűsödött, belekeverjük a fahéjat, kókuszzsírt és annyi dióőrleményt, amennyit szeretnénk. (Én egy evőkanállal tettem, a többit felhasználtam kókuszgolyónak) és hidegre hűtjük. 

A hideg kókuszkrémet 5­-10 percre fagyasztóba tesszük, majd ezután robotgéppel habot verünk belőle. Ezt hozzáforgatjuk a dióalaphoz, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy teljesen hideg legyen. Ezután csak beletöltjük a fagyigépünkbe, hogy az isteni, krémes, illatos diófagyit készítsen nekünk röpke 30­-40 perc alatt. Ha fagyigépünk nincs, akkor fagyasztás közben 1­2 óránként botmixerrel keverjük át. 

Végül szedjük fagyis poharakba, üljünk bele kedvenc karosszékünkbe, és élvezzük a valódi diófagyi okozta élvezetet.

Jó étvágyat!

M. Szabó Éva

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés