Ide süss! Tejföltorta

2015.07.27. 18:00

Ide süss! Tejföltorta

Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!

Hirdetés

Nem viccelek: tejföltorta! Na persze, akkor már nem nevetünk olyan nagyon, ha a családtagok elkapkodják előlünk a szeleteket! A hozzávalót itt is tartsuk titokban, de legalább hazudjunk tejszínt!

Réteges tejföltorta kesudiós ágyon

Hozzávalók az alaphoz:
10 dkg kesudió
10 dkg szénhidrát-csökkentett keksz
6 dkg vaj

Elkészítés: A kesudiót aprítóba tesszük, és egészen finomra daráljuk. Hozzáadjuk a kekszet és a vajat, majd addig járatjuk az aprítót, míg össze nem áll a massza. Sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk a kesudiós alapot, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. A sütőből kivéve legalább langyosra hűtjük.

Hozzávalók a krémhez:
45 dkg tejföl
2 dl (min 30%-os zsírtartalmú) állati tejszín
40 dkg földieper + 8 db a díszítéshez
néhány szem áfonya, egy evőkanál lime leve (ezek elhagyhatók)
1 teáskanál vaníliapor
25 dkg eritrit (ebből 15 dkg őrölve)
15 g zselatinpor

Elkészítés: A földieper kétharmadát leturmixoljuk (kerülhet bele néhány szem áfonya és egy kis lime leve is), és 10 dkg eritrittel felforraljuk, majd kb. 5 percig főzzük. Vízfürdőben hidegre hűtjük. Tegyünk félre belőle két evőkanállal a díszítéshez! A maradék epret felkockázzuk. A tejföl felét elkeverjük 5 dkg őrölt eritrittel. 10 gramm zselatinport elkeverünk 2-3 evőkanál eperszósszal, majd mikróba téve felmelegítjük (de ne forraljuk!). A meleg zselatinos szószhoz hozzákeverünk a hidegből is, majd az egészet hozzáöntjük a tejfölhöz. Alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a felkockázott epret is. Ez a krém kerül a kesudiós alapra. Öt gramm zselatinport feloldunk 2 evőkanál vízben, majd mikróban felmelegítjük. A maradék tejfölt elkeverjük a megmaradt eritrittel és vaníliaporral, majd néhány evőkanállal teszünk a zselatinhoz és alaposan elkeverjük, végül az egészet elvegyítjük a tejfölben. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a tejfölös krémbe forgatjuk. Ezt az epres krém tetejére öntjük, majd óvatosan elsimítjuk. A félretett eperszószból cseppentünk a fehér krémre, és egy fogpiszkáló segítségével márványmintákat készítünk.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta szélén, majd eltávolítjuk a tortakarikát. A diétás süteményünk tetejét egyforma méretű eperszemekkel díszítjük. 

Tipp: ha folyékonyabb állagú tejfölt választunk, több zselatinra lehet szükség!

Jó étvágyat!

M. Szabó Éva

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés