Ide süss! Cukkini úri gúnyában

2013.05.13. 09:47

Ide süss! Cukkini úri gúnyában

Tavaszi receptverseny a Cívishírrel: így lehet zöldséggel jóllakni!

Hirdetés

Hirdetés

Tisztelt Szerkesztőség! A recept megszületésének hátterében az a tapasztalatom áll, hogy a rántott zöldségekkel szinte lehetetlen jóllakni, legyen az hagymakarika vagy karfiol. Ideig-óráig elvan vele az ember, de hamar visszatér az üres érzet a hasba. Ennek akartam elejét venni azzal, hogy a cukkinit újfajta bundában készítettem el. Nincs benne semmi különös, igazi, vidéki íze lesz, de tartalmas, laktató, és nem csak köretként, de egy hideg szósszal nyári főételnek tökéletesen beillik. (Az egészségesség jegyében a zsemlemorzsát ezúttal kihagytam a panírból).

Hozzávalók:
2 közepes nagyságú, egészséges, fényes héjú cukkini
2 tojás
kevés liszt
1 nagyobb burgonya
1 gerezd fokhagyma
só, bors
a sütéshez olaj

A mártáshoz:
1 kis doboz sűrű natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
piros fűszerpaprika
só, bors

Elkészítés: A cukkiniket csíkosra pucolom (a héj ehető és egyben tartja a belsejét, nem esik szét sütéskor), majd kb. 1 centis karikákra szeletelem. Bőségesen besózom, állni hagyom. A kicsapódó levet papír törlővel leitatom. A karikákat megforgatom lisztben, majd olyan felvert tojásban, amibe előzőleg belereszeltem a krumplit és a fokhagymát. Forró olajban mindkét oldalát a akrikáknak lassú tűzön pirosra sütöm. Mivel a krumpli vastag bevonatot képez a tojással, kicsit több időre van szükség, hogy teljesen átsüljön, de ez sem több 10 percnél. A kész cukkiniket papír törlőre szedem, hogy feligya a felesleges zsiradékot. Sózom, borsozom ízlés szerint. A mártáshoz egy doboz joghurtot elkavarok csipet sóval, borssal, kávéskanál piros paprikáa őrleménnyel. Belevágok néhány szál petrezselymet és belereszelema  fokhagymát. Aki pikánsan szereti, citrom levét is csepegtetheti bele. Kiváló mártogatós étel!

Jó étvágyat!

Horgasné Etelka, Debrecen

Ide süss! receptverseny

Küldje el a szerkesztőség címére (szerkesztoseg@civishir.hu) saját receptjét – lehetőség szerint fotóval. Fontos: nem kell Jamie Olivernek lenni! Jöhet leves, főétel, desszert, egytálétel, bográcsos, de akár egy különlegesebb szendvics leírása is. A lényeg: Ön már elkészítette és bevált. A recepteket értékes nyereményekért június 1-ig várjuk! A győzteseket Zacsik Tibor szakács választja ki.

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés