Ide süss! Habkalapos, citromos máktorta

2014.05.27. 07:59

Ide süss! Habkalapos, citromos máktorta

Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!

Egy igazi diétás mákpiskóta receptet mutatok. Amellett, hogy állagra finom, puha, szaftos, még rendkívül egészséges is. Hagyományos liszt nem kerül bele, mégis szép magasra megnő. A mákhoz tökéletesen passzoló citromkrémet választottam a piskótához, szempont volt, hogy a citromossága szinte üdítő legyen. A krém megkoronázásaként pedig merinque került a torta tetejére. Könnyű sütemény, ennek ellenére maximum egy laza, könnyed, zöldséges ebéd utáni desszertként ajánlom, vagy uzsonnára.

Mákos piskóta hozzávalói:
4 tojás
7 dkg darált mák
2  ek lenmagliszt
4 ek xilit
késhegynyi szódabikarbóna
Fél evőkanál extra szűz olíva olaj
 
Elkészítése:
Keverjük össze a mákot, a lenmaglisztet és szódabikarbónát. A tojásokat válasszuk ketté. A tojások sárgáját habosítsuk ki a xilittel, majd adjuk hozzá az olajat. A mákos keverékünket adjuk a tojássárgájához, majd finoman forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. Rakjunk a tortaformánk aljába sütőpapírt, majd öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Míg sül a piskótánk, elkészítjük a krémet és merinque-et.

Citromos krém hozzávalói:
20 dkg eritrit
6 ek étkezési keményítő
3,5 dl hideg víz
5 tojás sárgája
2  citrom reszelt héja és leve
2 ek vaj
 
Elkészítése: A keményítőt az édesítővel és vízzel kikavarjuk, majd hozzáadjuk a kicsit kihabosított tojás sárgájához. Lassú tűzön főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Ez forrás után 1 perccel történik majd meg. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a citromok levét, héját illetve a vajat. Jól elkeverjük. A merinque-hez a tojásfehérjéket 3  evőkanál eritrittel és pár csepp citromlével gőz fölött keményre keverjük. Mikor kivettük a piskótánkat, levesszük a sütőnk hőfokát 160 fokra. A piskótára ráöntjük a krémet, majd a tetejére a habot. Visszatoljuk a sütőbe még 15 percre. Várunk egy picit, majd óvatosan körbevágjuk és lehúzzuk a torta aljáról a sütőpapírt. Teljesen kihűtve szeleteljük.

Vigyázat! Nagyon citromos!

M. Szabó Éva

Szóljon hozzá!

Hirdetés