Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!
Vénasszonyok nyarához naná, hogy fagylalt dukál! Ezúttal nem hagytam ki belőle a csokit, legyen meg az endorfinlöket, ha az idei nyár – s vele együtt a szabadság, meleg, napsütötte barnaságunk – már az utolsókat rúgja.
Hozzávalók:
2 dl tejszín
3 dl zsíros tej
4 tojás sárgája
1 teáskanál vanília por, vagy 1 rúd vanília kikapart magja
csipet só
10 dkg kókuszcukor
5 dkg eritritol porrá őrölve
10 dkg 85 %-os étcsokoládé
Elkészítése: A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük. A tejet a kókuszcukorral, vaníliával, sóval felmelegítjük. Mikor már forró, de még nem forr, ráöntjük a tojássárgájás keverékre, folyamatosan keverve azt. Az egészet visszaöntjük a lábasba, majd folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Ha esetleg kicsapódna, akkor szűrőn átszűrjük. Hűtőben hidegre hűtjük, majd fagylatgépbe töltjük. A csokit gőz fölött megolvasztjuk és miközben a fagylaltgép keveri a krémet, belecsurgatjuk a csokit. Fagylaltgép hiányában a vaníliás alapot műanyag dobozba öntjük, fagyasztóba tesszük 5-6 órára és óránként (vagy akár sűrűbben is) robotgéppel átkeverjük. Az utolsó keverésnél adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
Jó étvágyat!
M. Szabó Éva