Riasztás! Gumicsizmás húsvét

2013.03.31. 08:55

Riasztás! Gumicsizmás húsvét

Az ország egyik végében havazni a fog, a másikban 20 fok is lehet.

Nyolc megyében a heves zivatarok, hat megyében a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az országban. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint húsvétvasárnap délkeleten néhol 20 fok is lehet, de a Dunántúlon havazásra is készülni kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat, és emiatt citromsárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében. Míg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél vagy nagy méretű jég kísérhet. Így ezekben a megyékben emiatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Hétfőre elmennek a felhők

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: vasárnap a Dunántúl északnyugati felében a délutáni órákig területi átlagban 20-30 milliméter csapadék várható, a Dunántúl többi részén 20 milliméter vagy az alatti csapadék valószínű. Az Északi-középhegység térségében is 10-20 milliméter közötti csapadék eshet. A Dunántúl nyugati, északnyugati térségében egyre inkább havas eső, havazás lesz a jellemző. Emellett a déli, kora délutáni óráktól az esti, késő esti órákig döntően a Dunától keletre (kisebb valószínűséggel a Dunántúl délkeleti részén) többfelé kialakulhatnak intenzív záporok, illetve szórványosan zivatarok is. Ezeket a zivatarokat helyenként jégeső, viharos szél és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék kísérheti. Vasárnap a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 3 és 12, másutt 13 és 20 Celsius-fok között alakul, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legmelegebb idő. Késő estére általában 0 és plusz 6, a Tiszántúlon 6 és 11 fok közé hűl le a levegő.

A jelenlegi előrejelzés szerint hétfőn nem várhatók a kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenségek.

Szóljon hozzá!

Hirdetés