Tudunk még spórolni a fűtésen

2014.12.30. 11:25

A hétvégére már egy felmelegedés körvonalazódik.

Hirdetés

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint Magyarországon a szokásosnál némileg enyhébb, de csapadékosabb tél állhat előttünk.

A NASA, a japán és orosz nemzetközi meteorológiai intézetek előrejelzése szerint folytatódhat az átlagosnál csapadékosabb időjárás a tél folyamán is. Bár az egyes intézetek hosszútávú előrejelzései között van némi különbség, alapvetően az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé több csapadékot várnak az intézetek. Különösen a tél első felében eshet a szokásosnál több eső, vagy hó, a tél második felében már csökken a csapadékhajlam.

A modellszámítások szerint a több csapadék enyhébb idővel jár majd együtt. A tél során végig az átlagosnál enyhébb időjárásra van kilátás, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének a mostanihoz hasonló kemény fagyos periódusok. Bár január első napjai kemény fagyokkal kezdődnek, már a hétvégére egy felmelegedés körvonalazódik.

Az esotanc.hu már nyolcadik alkalommal készíti el a Kárpát-medencére vonatkozó hosszútávú időjárás előrejelzését. Az előrejelzések hét nemzetközi intézet szezonális előrejelzési modelljeinek számításain alapul. Így például a NASA, a brit, az orosz, a japán, az amerikai meteorológiai intézetek globális és regionális előrejelzéseinek eredményét összegezzük a Kárpát-medencére.

A szezonális előrejelzések megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké, és nem egy konkrét nap várható időjárást jelzi előre, hanem egy hónap, vagy évszak időjárásának átlagostól való eltérését, tehát hogy enyhébb, vagy hűvösebb, illetve szárazabb, vagy csapadékosabb lesz az előttünk álló időszak.

Szóljon hozzá!

Hirdetés