Hirdetés

A román válogatott csapatkapitányának természetes a székely himnusz éneklése

maszol.ro

2022.05.11. 18:31

A román válogatott csapatkapitányának természetes a székely himnusz éneklése
Daniel Trancă (Fotó: IIHF)

Szépen elmagyarázta, miről van szó.

Hirdetés

Hirdetés

A GSP.ro sportlapnak adott interjút Daniel Trancă, a román jégkorong válogatott csapatkapitánya a szlovéniai világbajnokságon kirobbant himnuszbotrány kapcsán. Amint arról beszámoltunk, nagy felháborodást váltott ki Romániában az, hogy a Magyarország-Románia divízió I/A-s világbajnoki jégkorong-mérkőzés után a magyar válogatott tagjai és a román válogatott tizenkét magyar ajkú játékosa közösen énekelték el a székely himnuszt a mintegy háromezer magyar szurkolóval együtt.

„Ha tetszik ez Önnek vagy sem, a román válogatottban sok a magyar, székely nemzetiségű játékos, akik magyarnak érzik magukat. Hogy nézne ki az, ha egy székely hokis – bár román mezben – nem állna oda, amikor a székely himnuszt éneklik a szurkolók? Mit kapna, amikor hazamenne? Mit mondanának a szülei, a szurkolók? Tudja a választ? Én tudom: évekig nem bocsátanák meg neki a pofátlanságot”

– mondta Daniel Trancă az interjúban, amelyet a Maszol.ro portál szemléz. Trancă elmondta azt is, hogy a román újságírók és a politikusok túllihegték az ügyet. Emlékeztetett, hogy a két szekelyföldi csapat, a Csíkszereda és a Gyergyószentmiklós minden mérkőzésén eléneklik a székely himnuszt, amit a játékosok tiszteletből – a román nemzetiségűek és az idegenlégiósok is – a jégen, sisak nélkül hallgatnak végig.

A riporter válaszára, hogy a székely himnusz nem nemzeti himnusz, Trancă frappáns választ adott. „Lehet, hogy te nem látod annak, de a székely himnusz nemzeti himnusz. A székelyek annak érzik, és erről ennyi elég is” – mondta az édesanyja révén félig magyar nemzetiségű jégkorongozó.

 

Romániajégkoronghimnuszszékely himnusz

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés