Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Márpedig Magyarországon is van halloween

| 2016. 10. 30. | 15:20:00
Halloween-partikat tartani nem az ördögtől való, és nem is keresztényellenes.
Márpedig Magyarországon is van halloween
Hirdetés
Hirdetés

Sokakat bosszant, hogy a halloweenezés Magyarországra is begyűrűzött, s ennek hangot is adnak a különböző fórumokon.

–  ilyen tartalmú mémek keringenek a közösségi portálokon.

Nos, fölösleges ez a lázadás, mert Magyarországon igenis van halloween, még ha nem is olyan régóta, ami korántsem mindenszentjeink és a halottaink emlékének meggyalázása.

A három ünnep ugyanis egy tőről fakad. A halloween, mindenszentek és halottak napja szorosan összekapcsolódó, egymásra épülő ünnepek a pogány korból.

A mindenszentek ünnepét az egykori kelta halottkultusz napjához kapcsolták, mert a keresztények nem tiltották be a pogány szokások többségét, hanem lehetőség szerint igyekeztek ezekhez igazítani a saját szokásaikat. Az új keresztény ünnepet 835-ben hivatalosan is elismerte és azóta is november 1-jén tartja az egyház. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították.

Régebben a kertesztények is azt hitték, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból. Ezért előfordult, hogy nekik is megterítettek, vagy minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házban.

A halloween is onnan eredt, hogy az ember úgy hitték, ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és holtak világa között. Ezért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, ijesztő jelmezekbe bújtak, és rémisztő arcú töklámpásokat faragtak, amibe egész este égő gyertyát helyeztek.

A kereszténység terjedésével is megmaradt ez a szokás az angolszász országokban, így a mindenszentek napját megelőző este, október 31. lett a halloween (All Hallows Eve, azaz mindenszentek előestéje).

Újabban Magyarországon az általános iskolákban, de még a középiskolákban is nagy halloween-bulikat tartanak ilyenkor, a gyerekek, fiatalok legnagyobb örömére. Magyarországon tehát van halloween, és lesz majd farsang is. Az apróságok már alig várják!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés