Hirdetés

Napelemfarmok építését támogatja a kormány

vg.hu

2018.01.03. 18:10

Napelemfarmok építését támogatja a kormány
Fotó: illusztráció

Kedvezményes hitelprogram is lesz rá.

Hirdetés

A kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kis teljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 darabos és legalább 300 megawatt összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével.

A munkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként – írja a Magyar Közlönyben megjelentekre hivatkozva a vg.hu.

Ebből az is kiderül, hogy a kormány besegítene a napelemparkok hálózati csatlakozásának finanszírozásába és működtetésébe is. Szorgalmazza továbbá, hogy kedvezményes hitelprogram induljon az előbb felsorolt potenciális beruházói kör számára a napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez.

További feladat egy olyan földvédelmi szabályozási környezet kialakítása január 31-re, amely kizárja a spekulációt, és jogi akadálymentesítést jelent e beruházások számára. Így például fontos, hogy a naperőmű céljára történő földhasznosítás miatt önmagában ne keletkezzen adminisztratív teher, és ne legyen szükség földvédelmi eljárásra sem.

A kedvezményes hitelprogram feltételeit február 28-ra kell kidolgozni.

támogatásnapelem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti