Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Iskolai hiányzások: a háziorvosok enyhítést sürgetnek

| 2018. 02. 14. | 20:20:00
Mindenért ne kelljen orvoshoz menni - mondják.
Iskolai hiányzások: a háziorvosok enyhítést sürgetnek
Hirdetés
Hirdetés

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra az iskolai hiányzások igazolása, azért ezen a téren a szakmai szervezet változtatásokat szeretne elérni.

Póta György elnök újságíróknak rendezett szerdai háttérbeszélgetésen elmondta:

a tanév kezdetétől a nyári szünetig terjedő időszakot figyelembe véve a napi betegforgalom körülbelül 30-40 százalékát teszik ki az iskolai hiányzások orvos általi igazolása olyan esetekben, amikor az igazolás kérése nem kötődik betegellátáshoz.

A szervezet úgy látja, kivitelezhető lenne, és senki nem szenvedne hátrányt, ha a szülő által igazolható napok számát - a jelenlegi általános gyakorlatban alkalmazott három naphoz képest - felfelé módosítanák.

Megjegyezte, hogy jelenleg nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák (és óvodák) saját házirendjükben szabályozzák. Mint mondta, ez ügyben már megkeresték az oktatási államtitkárságot, ahol azt a választ kapták, hogy mivel nincs jogszabály a kérdésben, így ezzel az államtitkárságnak nincs dolga.

A HGYE ezért a Klebelsberg Központhoz fordult az ügyben, kérve együttműködésüket.

Póta György úgy véli, a szülők a legtöbb esetben meg tudják ítélni, hogy mikor kell otthon maradnia a gyereknek. A szülő önrendelkezését szeretnék "kiterjeszteni" azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség, vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az adott oktatási intézménybe, óvodába - tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés