Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fertőzött vaddisznó az ukrán határnál

| 2018. 05. 17. | 14:30:00
Tiszakerecseny határában találták.
Fertőzött vaddisznó az ukrán határnál
Hirdetés
Hirdetés

Elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki szerdán az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát az ukrán határhoz közeli, Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását - tette közzé a hivatal a honlapján csütörtökön. 

A Nébih közleménye szerint a korábban Heves megyében megállapított betegség jelenlétét

a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatták ki, a járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van.

A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása során került Magyarországra.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos - a Heves megyei esethez hasonlóan - minden szükséges intézkedést elrendelt. Többek között kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. 

Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes.

Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet. Ezért a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal ("moslékkal") tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot. 

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot öltek le, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk - emelte ki közleményében a Nébih.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés