Hirdetés

Halottak az államalapítás ünnepén

2018.05.14. 14:27

Halottak az államalapítás ünnepén
A palesztinok nem nyugszanak bele Izrael létezésébe (Fotó: reuters)

Gázában ismét elszabadultak az indulatok.

Hirdetés

Izrael kikiáltásának 70. évfordulóján, hétfőn költözteti az Egyesült Államok Jeruzsálembe a nagykövetségét. Emiatt újabb összecsapások robbantak ki a Gázai övezetnél, ahol az azt irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet ellenállásra szólítja fel az arabokat az izraeli blokád ellen. A hírek szerint halottak és sebesültek az áldozatai az összecsapásnak.

Huszonnyolc palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határánál kirobbant összecsapásokban hétfőn - közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését Izrael javára meghozott egyoldalú döntésnek tekintik, amely szerintük aláásta Amerika közvetítői szerepét a béketárgyalásokon.

Izraelben hetven éve zajlik a balhé a zsidók és a palesztinok között, ennek ellenére sikerült felépíteni a legmagasabb életszínvonalú országot a Közel-Keleten.

Ennek fenntartása azonban nagyon sokba kerül. Izrael jelenleg a GDP mintegy 8 százalékát költi saját maga védelmére (az 1970-es évek során 25 százalék felett, 1980-ban 23 százalékot). Még a viszonylag békés időszakokban is fönn kell tartani az ország elrettentő erejét.

IzraelKözel-Kelet

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés