Hirdetés

Emiatt ne fütyülje ki a miniszterelnököt

hvg.hu

2018.07.03. 18:23

Emiatt ne fütyülje ki a miniszterelnököt
A kép illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A TASZ szerint ezzel jelentősen korlátozhatják a tüntetéseket.

Hirdetés

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a gyülekezési törvény módosításával az ellentüntetéseket is korlátozná a kormány. Egy év szabadságvesztést kockáztat, aki egy gyűlést súlyosan megzavar.

Érdekes részt szúrt ki a Társaság a Szabadságjogokért a gyülekezési törvényt módosító tervezetben: a kormány a Büntető Törvénykönyvet is módosítaná úgy, hogy

egy év szabadságvesztéssel sújtható az, aki egy gyűlést akadályoz, ellehetetlenít, a lebonyolítását meghiúsítja, illetve a gyűlést súlyosan megzavarja. A TASZ szerint ez a passzus súlyos és aránytalan korlátja lehet az ellentüntetéseknek, hiszen a jövőben akár a sípolás, a szónok kifütyülése is könnyen ebbe a kategóriába eshet.

Azt írták:

"a javaslat alapján jó eséllyel kifütyülni sem lehet majd a mindenkori miniszterelnök beszédét."

Úgy látják, ez a passzus a véleménynyilvánítási szabadságra nézve komoly elrettentő hatással jár, ezért indokolatlan büntetőjogi szankciókkal fenyegetni azt, aki nem tanúsít erőszakos vagy fenyegető magatartást egy tüntetésen. A szervezet szerint a gyülekezési törvény módosítása után jelentősen korlátozhatják a tüntetéseket és a gyülekezést.

gyülekezési törvény

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés