Hirdetés

Paks II.: nincs kompromisszum

MTI

2018.07.05. 18:56

Paks II.: nincs kompromisszum
A paksi atomerőmű (Fotó: MTI, Sóki Tamás)

A nukleáris biztonság, mondta a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, mindennél fontosabb.

Hirdetés

Az új paksi atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek – mondta Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának paksi kihelyezett ülésén július 5-én. A Paks II. Zrt. közleménye szerint Süli János az aktualitásokról szólva egyebek mellett elmondta, jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása. 
Képviselői kérdésekre válaszolva leszögezte: a nukleáris biztonság mindennél fontosabb, műszaki kérdésekben nincs kompromisszum. Felidézte, hogy az új blokkok megvalósítása fix áras szerződés keretében történik, a projekt megtérülését pedig az Európai Bizottság is megerősítette versenyjogi döntésének indoklásában. Kitért arra is, hogy az orosz és a magyar fél közösen dolgozik a 40 százalékos hazai beszállítói arány elérésén.

Az ülésen Aszódi Attila államtitkár kifejtette, részletes telephely-vizsgálati munka alapján állapították meg, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére. 

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva közölte: az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is meg fognak felelni.

A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Bánki Erik, a testület elnöke fontosnak nevezte, hogy a hazai gazdaság és a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Hozzátette, az import aránya tartósan 30 százalék körüli, de az idén volt már olyan időszak, amikor meghaladta az 50 százalékot. Süli János hangsúlyozta, hogy az átláthatóság kiemelt fontosságú a projekt kapcsán, ezért is tartottak kihelyezett ülést.

A közlemény szerint a kihelyezett ülésen a bizottságba delegált összes párt képviseltette magát. A testület tagjai az ülés előtt látogatást tettek a paksi atomerőmű látogatóközpontjában és üzemi területén, majd megtekintették az új atomerőművi blokkok telephelyét, a felvonulási területet, valamint a 22/11 kilovoltos transzformátor állomás építési munkálatait.

Paks II.Süli János

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés