Hirdetés

Kimentették a thai focicsapatot és edzőjét

atv.hu/mti

2018.07.10. 17:05

Kimentették a thai focicsapatot és edzőjét

Még kórházban kell maradniuk.

Hirdetés

közép-európai idő szerint kedden 12.40-kor kimentették az utolsó gyereket és az edzőt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok.

A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor értek ki a szabadba - írja az atv.hu. A csapatot azonnal orvosi vizsgálat alá vetették, majd kórházba szállították őket.

Családtagjaikkal azonban egyelőre - a fertőzésveszély miatt - nem találkozhatnak.

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúkat - idézi az MTI a LiveScience tudományos portált.

Az orvosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, nem kaptak-e el fertőző betegségeket, amíg a föld alatt voltak. A barlangok ugyanis a baktériumok és vírusok "Petri-csészéi" - mondta el a lapnak Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója.

"A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható" - magyarázta.

Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

"Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat" - tette hozzá.

Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. "Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik" - mondta Adalja.
Aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat. A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.

Az ifjúsági focicsapat tagjai edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Csodával határos módon élve találták meg őket, kimentésük vasárnap kezdődött meg.
Thaiföldbarlangmegmenekülés

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés