Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ekkor és így kell fizetni a bevándorlási különadót

| 2018. 08. 30. | 15:23:00
Szeptember 15. után már ellenőrzik is.
Ekkor és így kell fizetni a bevándorlási különadót
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészült a bevándorlási különadóval kapcsolatos összes feladatra. Tekintettel arra, hogy a törvény augusztus 25-én lépett hatályba, és az első bevallást csak szeptember 15-én kell benyújtani, a hivatal fő feladata jelenleg az adózók tájékoztatása annak érdekében, hogy az érintettek maradéktalanul eleget tudjanak tenni az adókötelezettségeiknek.

A bevándorlási különadó is – hasonlatosan a legtöbb adóhoz, így például az általános forgalmi adóhoz vagy a személyi jövedelemadóhoz – az önadózáson alapul. Ez azt jelenti, hogy elsőként az érintett adóalanyoknak, illetve a potenciális adóalanyoknak kell eldönteni, hogy vajon ők az újonnan bevezetett adófajta hatálya alá tartoznak-e, és ha igen, akkor ez milyen kötelezettségekkel jár. Ebben a törvény, valamint a törvény hivatalos indokolásán túl a NAV általános tájékoztatója is segítséget nyújt, amit a bevándorlási különadó hatályba lépése előtt 10 nappal, 2018. augusztus 15-én tett közzé a honlapján. Mindezek mellett, ha az érintettek bizonytalanok abban, hogy tevékenységük adóköteles-e vagy sem, a tényállás feltárásával tájékoztatást kérhetnek az adóhivataltól.

A bevándorlási különadóval kapcsolatos rendelkezésekben foglalt kötelezettségek teljesülésének vizsgálata a bevándorlási különadóról szóló bevallás első ízben történő benyújtását követően merülhet fel. Tekintve, hogy

ezen határidő a 2018. augusztus 25. és 31. között nyújtott támogatások vonatkozásában 2018. szeptember 15., így ezen időpont után a NAV megkezdi az említett kötelezettségek teljesítésének ellenőrzését.

Amennyiben ennek során az állapítható meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor az eljárási rendelkezések alapján adóbírság, illetve mulasztási bírság szabható ki az érintett adózók terhére.

[Beillesztett cikk: Aki migránst segít, adózzon!]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés