Hirdetés

Sargentini-jelentés: Magyarország után felkészül Románia...

2018.09.13. 14:29

Sargentini-jelentés: Magyarország után felkészül Románia...
Az EP ülésterme (Fotó: mti)

Egyesek szerint a jogállamiság helyzete ott sem rózsás.

Hirdetés

Bukaresti médiaértesülések szerint az Európai Parlamentben (EP) Magyarország elmarasztalása után Románia következik. Az EP nemcsak megvitatja októberben a romániai jogállamiság helyzetét, hanem határozatot is elfogad a témában.

A román Digi 24 hírtelevízió úgy tudja, a EP frakcióvezetőinek csütörtöki ülésén eldőlt, hogy az állampolgári jogi bel- és igazságügyi (LIBE) bizottság által kidolgozandó, Romániáról szóló határozattervezetről október végén rendeznek szavazást az EP-ben, azon az ülésszakon, amelyen egyébként - a korábbi tervek szerint - Klaus Iohannis román államfő is beszédet mond az unió állapotáról.

Az értesülést Siegfried Muresan román néppárti EP-képviselő is megerősítette egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a romániai jogállamiságról szóló vitát az EP október elején esedékes ülésén tartják, és erre külön meghívót küldenek Viorica Dancila román miniszterelnöknek. A Romániáról szóló határozattervezetről pedig az október 22. és 25. közötti ülésen szavaznak - írta az EP-képviselő.

A Mediafax hírügynökség felidézte, hogy Romániáról a zöldek csoportja kezdeményezett vitát az EP-ben a román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes tüntetésén történt erőszakos cselekmények és tömegoszlatás nyomán. A zöldek csoportja augusztus 17-én azt kérte, hogy az Európai Bizottság Románia esetében is aktiválja a jogállamisági mechanizmust.


IDE VÁG!


 

Orbán ViktorRomániaJudith Sargentini

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés