Hirdetés

Jobban nyomon követnék a visszatérő harcosokat

MTI

2018.11.07. 17:45

Jobban nyomon követnék a visszatérő harcosokat
Akcióban a TEK (Fotó: Facebook)

Hajdu János: Magyarország csatlakozik az orosz kezdeményezéshez.

Hirdetés

Magyarország csatlakozni kíván a terrorellenes adatbankhoz, amelyben az országok megoszthatnák egymással a terrorellenes harcban segítő információikat.

Erről a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nyilatkozott az M1 csatornának november 7-én. Hajdu János jelenleg Moszkvában vesz részt egy biztonsági konferencián. Elmondta: a rendezvényen Oroszország felhívást intézett a többi országhoz, hogy a terrorellenes harc érdekében csatlakozzanak az adatbankhoz.

A TEK főigazgatója elmondta: a konferencián nem csak a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettel foglalkoztak, hanem ismét szóba került az al-Kaida is. Mindkét szervezet meggyengült, de összefonódásuk esélye megnőtt. Az is elhangzott, hogy a terrorszervezetek toborzótevékenységét nagyon erősen érezni, nyíltan zajlik a gyermekek toborzása is. Mindezt próbálják a nagy szolgálatok katonai és hírszerzési erővel akadályozni.

Téma volt a visszatérő harcosok problémája is: akik vagy saját országukba vagy egy harmadik országba visszatérnek, s ott követhetnek, vagy már követtek is el terrorcselekményt. Ennek kapcsán is nagy szerepe lenne a közös adatbázisnak, hogy lássák más országok visszatérő harcosait is, fel tudják őket deríteni, s a határokon megállítani – hangsúlyozta Hajdu János. 

Kiemelt téma volt a drónok elhárítása is. Ugyanis manapság már nemcsak a rendvédelmi szervek és elhárító szervek, hanem a terrorszervezetek is rendelkeznek drónképességgel. Az ez elleni harcban Hajdu János szerint inkább azoknak az országoknak lesz nagy szerepük, akik több anyagi forrással rendelkeznek.

TEKterrorizmus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés