Hirdetés

Kiderültek a nagyszülői gyed részletei

borsodihir.hu

2019.05.22. 12:13

Kiderültek a nagyszülői gyed részletei
A kép illusztráció.

Nem mindenki veheti igénybe.

Hirdetés

Hirdetés

A kormány május 21-én benyújtotta a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. A részleteket tartalmazó javaslat szerint a nagyszülők akkor jogosult gyermekgondozási díjra, ha a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt.

A folyósítás feltétele, hogy a gyermek mindkét szülője (egyedülálló esetében a gyermeket gondozó szülő) keresőtevékenységet végezzen.

A gyermek nevelése a szülő feladata, a nagyszülő csak „átmeneti jelleggel”, napközben felügyeli unokáját. A szülőnek nyilatkozatban kell megerősíteni, egyetért azzal, hogy a nagyszülő igénybe vegye a gyedet. 

Nem jár nagyszülői gyed azoknak, akik otthonukon kívüli keresőtevékenységet folytatnak, vagy ha az unokát napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. Az sem kap támogatást, aki másféle rendszeres pénzellátásban részesül (pl. öregségi nyugdíj, szolgálati járandóság, özvegyi nyugdíj, ápolási díj). 

A nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet igényelni, legfeljebb két évig, ikreknél három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha több különböző várandósságból származó gyerekre felügyel a nagyszülő, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.
GYEDnagyszülő

Szóljon hozzá!