A DK és a Momentum uralja a baloldalt

2019.07.11. 14:21

A DK és a Momentum uralja a baloldalt
A Momentum tartja magát. A képen: Fekete-Győr András és Cseh Katalin (Fotó: mti)

Az Ep-választás után megugrott a DK és Momentum támogatottsága

Hirdetés

Szerdán publikálta a hvg.hu a Mediánnak a lap megbízásából június végén-július elején készített felmérését. Az elemzés rávilágít: a „győzteshez húzás” jól ismert jelensége az abszolút győztes Fideszt nem érinti, mivel népszerűsége szinte változatlan maradt - a szavazókorú népességben a tavasszal mért 41 százalékról 40-re, a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont 56-ról 57 százalékra mozdult.

Ezzel szemben az EP-választáson a vártnál jobban szereplő DK és Momentum támogatottsága a választást követően látványosan megugrott. 

  • a DK a teljes népességben 7-ről 11 százalékra javított, így a Jobbikot és az MSZP-t is lehagyva jelenleg a második legerősebb párt. 
  • a Momentum pedig a teljes népességben 5 százalékra erősödött (pedig a 4 százalékot is idén tavasszal érte el először), a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont már 6 százalékon áll

Eközben mind a Jobbik, mind az MSZP több százalékpontot veszített (jelenleg mindkét párt a választópolgárok 6-6 százalékát tudhatja maga mögött), az LMP szavazótábora pedig lényegében megfeleződött (a teljes népességben 5-ről 3 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 6-ról 2 százalékra zuhant).

közvéleményMomentum

Szóljon hozzá!

Hirdetés