Hirdetés
Hirdetés

30 milliónyi kincset lopott egy fővárosi főmuzeológus

| 2019. 08. 29. | 12:20:00
Most emeltek vádat ellene.
30 milliónyi kincset lopott egy fővárosi főmuzeológus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikkasztás miatt vádat emelt a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség egy volt főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából a rábízott gyűjteményből mintegy 30 millió forint értékben műtárgyakat tulajdonított el 2016-2017-ben – közölte a fővárosi főügyészhelyettes augusztus 29-én.

Fürcht Pál a közleményében azt írta, a 64 éves egykori főmuzeológus az eltulajdonított műtárgyakat (20 kisplasztikát, 73 metszetet, 56 festményt) legalább 3,1 millió forintért értékesítette egy budapesti régiségboltban.

Az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat ellene.

Az alkotásokat a rendőrség (Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével) a házkutatások során megtalálta, lefoglalta, majd visszaadta a feljelentő múzeumnak.

Az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat a büntetlen előéletű volt főmuzeológus ellen. Arra az esetre, ha a vádlott a bírósági előkészítő ülésen beismeri a tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, két év (öt évre felfüggesztett) szabadságvesztés, pénzbüntetés és vagyonelkobzás kiszabását indítványozták a bíróságnál.

Akkori sajtóinformáció szerint a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben; ezt a múzeum sajtóosztálya annak idején megerősítette. Az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

Hirdetés
Hirdetés