Belgium is megbüntetné az Iszlám Állam katonáját

MTI

2019.08.07. 11:42

Belgium is megbüntetné az Iszlám Állam katonáját
Salah Abdeslamot a lehető legszigorúbb körülmények között tartják fogva (Forrás: La Parisien)

A 2016-os robbanásokhoz is köze lehetett Salah Abdeslamnak.

Hirdetés

Büntetőeljárás indul Belgiumban Salah Abdeslam ellen, ugyanis a 2015-ös párizsi terrortámadások kitervelője a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett robbantásos merényletekben is részt vett a nyomozó hatóságok szerint.

Három éve, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A támadásokban 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek, köztük két magyar. Fél évvel korábban, 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg.

A belga hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek belgiumi kitervelői és elkövetői csoportjai között – számolnak be a belga híradások. A gyanú szerint ezeknek volt a tagja, illetve közöttük tartott kapcsolatot a gyanúsított, Salah Abdeslam, aki ellen már folyik eljárás Franciaországban a párizsi támadásokban vállalt szerepe miatt.

Belgiumban jövő tavasszal állíthatják bíróság elé a brüsszeli merényletekkel összefüggésben. A belga szövetségi ügyészség kedden megerősítette, hogy erről június végén értesítették az érintettet. Abdeslamot terrorista csoportban való részvétellel gyanúsítják, „ami azt jelenti, hogy a gyanú szerint a brüsszeli támadások előkészítésében nem közvetlenül vett részt” – közölte a szövetségi ügyészség.

A jelenleg franciaországi letartóztatásban tartott Abdeslamnak 2018 elején gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt már bíróság elé kellett állnia Belgiumban, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat előtt egyik társával együtt lőfegyverrel rendőrökre támadt, majd elmenekült. Büntetőperében a bíróság 20 éves börtönbüntetést szabott ki rá.
terrorFranciaországIszlám ÁllamBelgiumSalah Abdeslam

Szóljon hozzá!

Hirdetés