Kövér László: Székelyföld többet adott, mint kapott

MTI

2019.10.05. 14:46

Kövér László: Székelyföld többet adott, mint kapott
Ilyés Ferenc, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ ügyvezető igazgatója és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke megtekinti a felújított Székelyudvarhelyi Egyetemi Központot  (Fotó: Veres Nándor, Nándor)

Ami az egyik országnak nemzeti, a másiknak állami kötelessége.

Hirdetés

Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Az Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről október 5-én, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ felújított épületének avatóünnepségén.

Kövér László úgy vélte, a székelyek mindkét fővárosból elvárhatják a jó szót, mert Románia és Magyarország erkölcsi értelemben egyaránt adósa Székelyföldnek. Székelyföld és népe ugyanis ezer év alatt Magyarországnak, száz év alatt Romániának adott többet, mint amennyit visszakapott tőlük. Hozzátette: a 21. században sem Románia, sem Magyarország nem akarja elveszíteni a saját gazdasági erőforrásai fölötti rendelkezést, a szülőföld megtartó erejét, értékteremtő munkavállalóit, ezért mindkét országtól elvárható a cselekvés azért, hogy mindez Székelyföldön se történhessen meg. A házelnök szerint ez Romániának állami, Magyarországnak pedig nemzeti kötelessége, emellett a közös regionális érdek is ezt kívánja. 

Magyarországnak érdeke, hogy Románia is hozzáadjon Közép-Európa erejéhez, Romániának pedig érdeke, hogy ne vesztese, hanem egyik nyertese legyen Közép-Európa politikai és gazdasági megerősödésének. „Mindkét esetben az út Székelyföldön és Erdélyen keresztül vezet” – állapította meg Kövér László.

A házelnök Budapest és Bukarest múltbeli hibáinak tulajdonította, hogy Székelyföld a megfelelő infrastruktúra hiánya és az örökös tőkehiány miatt a múltban Magyarországnak, jelenleg pedig Romániának az egyik legelhanyagoltabb régiója. 

SzékelyföldErdélyMagyarországRomániaKövér László

Szóljon hozzá!

Hirdetés