A magyar nőkhöz szól az államtitkár a meddőségkezelésről

2019.12.11. 14:05

A magyar nőkhöz szól az államtitkár a meddőségkezelésről
Novák Katalin család- és ifjúságügyért és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár (Fotó: mti)

Magyarország népessége 1981 óta fogy.

Hirdetés

A kormány minden döntésénél figyelembe veszi a családok érdekeit - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Novák Katalin a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján elmondta:

A kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon. Ehhez az is kell, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjanak. Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet

- hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a kormány nem szeretné, hogy bárki az anyagi támogatás reményében vállaljon gyermeket, azt viszont szeretné, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak - tette hozzá. Novák Katalin elmondta:

Magyarország népessége 1981 óta fogy. A szülőképes nők száma is folyamatosan csökken, 2001-től 2016-ig 10 százalékkal, azaz 270 ezerrel.

A demográfiai kihívás nem hungarikum, a nyugati világban ez általános probléma. Egyetlen európai országban sem születik a népesség fenntartásához elegendő, azaz családonként két gyermek - hívta fel a figyelmet.

Novák Katalin kitért arra is: a babaváró támogatást július óta több mint 55 ezer pár igényelte. Az államtikár kiemelte, hogy a családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát.

meddőségnovák katalin

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés