Lövöldöztek egy cseh kórházban, hat ember meghalt

MTI

2019.12.10. 12:28

Lövöldöztek egy cseh kórházban, hat ember meghalt
(Fotó: Lukas Kabon)

Az ámokfutó főbe lőtte magát.

Hirdetés

Hat embert megölt és hármat megsebesített egy férfi december 10-én, kedd reggel az észak-morvaországi Ostrava egyik kórházában; az elkövető magával is végzett. A vérengzés a nagy morva iparváros 1 200 fekvőhelyes egyetemi kórházában történt. Jirí Havrlant kórházigazgató azt mondta, a támadó negyed nyolc körül nyitott tüzet a kórház traumatológiai osztályának várótermében. Négy áldozat a helyszínen meghalt, ketten pedig műtét közben haltak bele sebesüléseikbe. Az igazgató szerint a halálos áldozatok közül négy férfi és két nő.

A három sebesült közül kettőnek az állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Andrej Babis kormányfő „nagy tragédiának” nevezte a történteket, lemondta hivatalos programját és a belügyminiszter után ő is elindult a helyszínre. – A támadó a váróteremben lévőkre tüzelt. Kivégzésszerűen lőtt, közvetlen közelről fejre, nyakra és mellkasra célzott – mondta a kormányfő. A tettes indítékairól egyelőre nem tudni semmi kézzelfoghatót. Nem hivatalos információk szerint személyes okok állhatnak a lövöldözés mögött. Egy helyi lakos azt mondta, az elkövetőt korábban a kórházban kezelték, de úgy érezte, hogy nem foglalkoztak vele kellőképpen. Jan Hamácek belügyminiszter szerint a rendőrség különleges egységei, köztük gyorsreagálású osztagok kommandósai perceken belül megérkeztek a helyszínre, és három rendőrségi helikopter is részt vett a támadó utáni hajszában a városban.

Az elkövetőt mintegy háromórás kutatás után megtalálták.

– Amikor az egyik helikopterünk megtalálta a keresett kocsit, a támadó főbe lőtte magát. A 42 éves férfi fél órára rá belehalt sebesüléseibe – közölte Tomás Kuzel, az ostravai regionális rendőrség parancsnoka. A támadó pisztolyt használt, de érvényes fegyvertartási engedélye nem volt. A rendőrség eredetileg egy 180 centiméter magas, piros kabátos férfit keresett, akit a tettesnek véltek. A sajtó közzétette a feltételezett támadó fényképét is, de kiderült, hogy az illető nem a tettes, hanem csupán egy szemtanú. Mintegy két órával a lövöldözés után a rendőrség újabb fényképet tett közzé, amelyen már valóban a lövöldöző férfi volt látható, aki autóval menekült el a kórházból. A rendőrség közzétette a gépkocsi rendszámát is. A vérengzés után a rendőrség lezárta a kórházat és a közelben lévő egyetemet is, melyben felfüggesztették az oktatást.

Csehországban négy éve, 2015 februárjában történt hasonló vérengzés. Akkor egy férfi a dél-morvaországi Uhersky Brod egyik vendéglőjében lövöldözött. Nyolc férfi és egy nő meghalt, a kilencedik halálos áldozat pedig maga a támadó volt, aki végzett magával is.
lövöldözéshalálos áldozatCsehország

Szóljon hozzá!

Hirdetés