Irán beismerte: lelőtték az ukrán gépet

borsodihir.hu/MTI

2020.01.11. 09:08

Irán beismerte: lelőtték az ukrán gépet

A hadsereg emberi mulasztást emleget.

Elismerte Irán, hogy saját légvédelme semmisítette meg tévedésből a Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállítót, fedélzetén 176 emberrel – írja az Index a CNN amerikai hírtévére hivatkozva.. A magyarázat szerint azonban nem egyszerűen rosszul azonosították a gépet: szerintük nem egészen a megszokott útvonalon haladt a repülő, túl közel került egy iráni katonai objektumhoz, ahhoz hasonlóan, ahogyan egy ellenséges gép tette volna. A január 8-i tragédiát senki sem élte túl.

Részvétét fejezte ki az iráni külügyminiszter. Mohamad Dzsavad Zarif szerint emberi hiba okozta a tragédiát abban a kiélezett helyzetben, amelyet az Egyesült Államok felelőtlensége okozott.

Később az iráni elnök írt a Twitteren hasonló tartalmú üzenetet: „Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik” – idézte Haszan Róhánit az MTI. Az elnök részletesebb beszámolója a részvétnyilvánítás mellett kitért az Egyesült Államok felelősségére, mivel a feszült helyzet az Irán által hős mártírnak tekintett Kászim Szulejmáni amerikai likvidálása miatt alakult ki, végső soron rengeteg ártatlan ember halálát okozva – írta a CNN szerint az elnök.

Egy másik üzenetben megerősítette, hogy az ügyben folytatódik a nemzetközi vizsgálat.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig úgy fogalmazott: „Szomorú nap volt ez. Emberi hiba történt egy olyan válságban, amelyben az Egyesült Államok kalandorsága katasztrófához vezetett. Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak”.

A történtek szoros összefüggésben vannak az iráni Forradalmi Gárda rendkívüli erőit vezető Kászim Szulejmáni amerikai likvidálásával. Az iráni kémfőnökkel dróntámadás végzett Bagdadban, ami után Irán válaszcsapást ígért. Ez meg is történt január 8-án hajnalban, amikor két tucat rakétát lőtt Irán két iraki amerikai bázisra. Ez azokban az órákban történt, amikor az ukránok Boeing 737-800-as gépe útnak indult Teheránból.

Irán hozzáférést biztosított Ukrajnának a feketedobozokhoz

Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez – jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján. A tárcavezető megjegyezte, hogy Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki. – Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot – fejtette ki. Leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.
UkrajnarepülőgépszerencsétlenségIrán

Szóljon hozzá!

Hirdetés