Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: magas szintű veszélyességet lát a WHO

| 2020. 01. 27. | 18:49:00
Decemberben tűnt fel, ma már szinte egész Kínára kiterjednek a megbetegedések.
Koronavírus: magas szintű veszélyességet lát a WHO
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét január 27-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély „nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”. Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy „Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet”.

 

A 2019-nCoV névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Jelenleg 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni. Ezek súlyossága nagyon változatos lehet, az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Szintén a koronavírusok a felelősek a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért.

A kínai kormány a vírus kiindulási pontja, Vuhan mellett 14 további város lezárásáról döntött. Sok tömegrendezvényt lefújtak, számos turisztikai célpont (a pekingi Tiltott Város, a sanghaji Disneyland stb.) nem látogatható, 70 ezer mozi nem fogad nézőket. A holdújévi munka- és iskolai szünetet meghosszabbították, a kínai turisztikai cégek hétfőtől a csoportos külföldi utak és repülőjegyek árusítását is felfüggesztették.