Hirdetés

Koronavírus: magas szintű veszélyességet lát a WHO

MTI

2020.01.27. 17:49

Koronavírus: magas szintű veszélyességet lát a WHO
A maszk erősen ajánlott a kínai nagyvárosokban (Fotó: MTI)

Decemberben tűnt fel, ma már szinte egész Kínára kiterjednek a megbetegedések.

Hirdetés

Hirdetés

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét január 27-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély „nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”. Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy „Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet”.

A legfrissebb adatok szerint Kínában már 2744 ember fertőződött meg az új koronavírussal, további 2800 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, több mint 30 ezer ember áll orvosi megfigyelés alatt, a halálos áldozatok száma vasárnapra 80-ra nőtt. A fertőzés Tibet kivételével az összes kínai tartományra kiterjed, a vírus további 10 országban is megjelent. A mintegy ötven külföldi megfertőzödött egyike sem halt bele a betegségbe.

 

A 2019-nCoV névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Jelenleg 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni. Ezek súlyossága nagyon változatos lehet, az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Szintén a koronavírusok a felelősek a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért.

A kínai kormány a vírus kiindulási pontja, Vuhan mellett 14 további város lezárásáról döntött. Sok tömegrendezvényt lefújtak, számos turisztikai célpont (a pekingi Tiltott Város, a sanghaji Disneyland stb.) nem látogatható, 70 ezer mozi nem fogad nézőket. A holdújévi munka- és iskolai szünetet meghosszabbították, a kínai turisztikai cégek hétfőtől a csoportos külföldi utak és repülőjegyek árusítását is felfüggesztették.

Meredeken csökkentek a vezető európai tőzsdeindexek hétfő délelőtt, és jó úton haladnak afelé, hogy az utóbbi közel két hónap legrosszabb napját hagyják maguk mögött, mivel a befektetőket megrémítették a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány lehetséges gazdasági következményei. Nagy volt a kereslet a válságok idején biztos eszközök, például az arany és az államkötvények iránt, miközben a járvány kirobbanása előtt sorra rekordokat döntő tőzsdéken eladási hullám indult el. Egyes egészségügyi szakértők megkérdőjelezik, hogy Kína képes lesz-e megfékezni a gyorsan terjedő járványt. Az idegenforgalomra és a fogyasztásra egyaránt súlyos csapást mérhet a járvány további terjedése.

Szóljon hozzá!

Hirdetés