Amerikai adatmegosztás a légi katasztrófáról

MTI

2020.01.10. 14:45

Amerikai adatmegosztás a légi katasztrófáról
A gép roncsainá (Fotó: West Asia News Agency)

Teherán elutasítja hogy iráni rakéta okozta 176 ember halálát.

Hirdetés

Fontos adatokat kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól a teheráni légi katasztrófáról – számolt be január 10-én az UNIAN ukrán hírügynökség az ukrán diplomácia vezetőjének Twitter-üzenetére hivatkozva. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vadim Prisztajko külügyminiszter pénteken az Egyesült Államok képviselőivel találkozott, és tőlük kapta meg az információkat az Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépről. Az információkat szakértőik tanulmányozzák. Pénteken az ukrán elnök az interneten közzétett üzenetében nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.

Csütörtökön több nem megnevezett amerikai kormányzati tisztségviselő azt állította, hogy az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is arról nyilatkozott, hogy Ottawa hírszerzési információi szerint „nagy valószínűséggel” egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le az ukrán gépet, de lehet, hogy nem szándékosan. 

Teherán egyelőre elutasítja, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után azt követően zuhant le, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a becsapódást. Összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).
UkrajnarepülőgépszerencsétlenségIrán

Szóljon hozzá!

Hirdetés