A miniszternek elege van az árdrágítókból

MTI

2020.03.27. 13:59

A miniszternek elege van az árdrágítókból
A csirke termelőktől történő felvásárlási ára összességében 5-8 százalékkal emelkedett (Fotó: Pixabay)

A karácsonyi vásárlás háromszorosát produkáltuk március 14-én.

Hirdetés

Hirdetés

A politikus az Agrárminisztérium március 27-i közleménye szerint elfogadhatatlannak tartja a drágulást, és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

A tárcavezető szerint a koronavírus-járvány kapcsán a pánikvásárlás okozhatja az élelmiszerek árának helyenként előforduló drasztikus emelését. Ám úgy vélte, ezt a piaci folyamatok nem indokolják.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes. A magyar gazdák és az élelmiszer előállításban részt vevő vállalkozások erőfeszítésének köszönhetően biztonságos hazánk élelmiszer-ellátása. Hozzátette, a boltokban az árufeltöltés időigényessége miatt az átmeneti készlethiányt azt idézhette elő, hogy a lakosság a járvány hírére felhalmozásba kezdett.

Az ideiglenesen előforduló üres polcok csupán azt mutatták, hogy az alkalmazottak fizikai erővel nem győzték feltölteni azokat. Két héttel ezelőtt szombaton háromszor annyit vásároltak az emberek, mint karácsonykor szoktak, ennek ellenére az ellátás zökkenőmentes volt – emlékeztetett a tárcavezető. 

A miniszter szerint a pánikvásárlás okozza, hogy egyes tartósított termékek megrendeléseinél már 15-30 százalékos növekedés látható, de előfordul 50 százalékos is. A csirke termelőktől történő felvásárlási ára összességében 5-8 százalékkal emelkedett, de ez végtermék oldalon a csirkecombnál 50-60, a csirkemellnél 80-100 forintnál nagyobb drágulást nem jelenthet. A termelői árak növekedése mögött elsősorban a különböző külföldről érkező takarmány-alapanyagok és vitaminok drágulása, valamint az állattartók körében a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalanság húzódik meg.

vásárlásNagy Istvánkoronavírus

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés