Hirdetés
Hirdetés

1 417 halott a franciáknál egyetlen napon

| 2020. 04. 08. | 15:38:00
Európai csúcson a veszteség.
1 417 halott a franciáknál egyetlen napon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 66 milliós Franciaországban egy bő hónappal ezelőtt, március 11-én jelentették a koronavírus következtében elhunyt első 11 halálos áldozatot – azóta ez a szám 10 ezer fölé emelkedett. 7 091-en haltak meg kórházban, míg az idősotthonokban 3237 áldozatott szedett a járvány. Az eddigi szomorú csúcs április 7-én dőlt meg: 24 óra alatt 1 417 beteg halt meg. A kijárási korlátozást március 17-én vezették be.

Napi halottak száma Franciaországban

Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse. Jelezte, hogy jóllehet fokozatosan csökken a kórházba kerülők számának növekedési üteme, a járvány még nem tetőzött.

Új esetek száma napi bontásban, Franciaországban 

Március 1. óta 19 337-re emelkedett a gyógyultak száma.

A halottak számának növekedési ütemében hétvégén megfigyelt visszaesés egyelőre nem bizonyult tartósnak, jóllehet az új megbetegedések száma lassult, s így a kórházak valamelyest fellégezhettek, még akkor is, ha a túlterheltség egyelőre nem csökkent: a járvány kezdetén 5 ezer intenzív ággyal rendelkező francia egészségügyben jelenleg több mint 7 ezer súlyos beteget látnak el.

Még nincs itt a tetőzés

– Még nem vagyunk a járványgörbe csúcspontján, hiszen estéről estére több beteg van kórházban, és az intenzív osztályokon is még nő a betegek száma. Franciaországban soha nem látott szintet értünk el, a görbe még nem lefele ível, de már lassul kicsit – fogalmazott a járványügyi illetékes.

Klinikai kísérlet

A francia kórházakban eközben megkezdődött egy klinikai kísérlet a Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel a súlyos állapotban lévő fertőzöttek kezelésére. A már felépült páciensektől - a beleegyezésükkel - vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében. A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapják meg.

Sok a maszk, de így sem elég

Az egészségügyi maszkok importálása is folytatódott, az egészségügyi tárca szerint eddig 1,6 milliárd maszk érkezett meg a világ minden tájáról, és jóllehet ezeket elsődlegesen a fertőzötteknek és az egészségügyi dolgozóknak tartja fenn a kormányzat, a tárca jelezte: megfontolják, hogy kötelezővé tegyék-e a kijárási korlátozások feloldásakor a teljes lakosságnak a maszkviselést. Az egészségügyi szakszervezetek szerint viszont minden második egészségügyi dolgozónak még mindig nem jut elég maszk.

Rendkívüli munkanélküli segély

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter kedd este közben arról tájékoztatott a szenátusban, hogy a koronavírus-járvány miatt nehézségekbe került francia vállalatok eddig 5,8 millió, részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést. A tárcavezető szerint a várhatóan három hónapos időszakra 19,6 milliárd euróval számol a kormány.

A karantén első két hetében mintegy 337 ezer francia vállalkozás csökkentette a termelését illetve a tevékenységét, s emiatt a munkavállalóit teljes vagy részleges kényszerszabadságra küldte, a harmadik hétre 544 ezerre emelkedett ez a szám. – Az egyetlen ország vagyunk, ahol ilyen sokan kapnak állami jövedelem-kiegészítést – hangsúlyozta a miniszter.

Hirdetés
Hirdetés