Megerősítette a korlátozások fokozatos lebontását Palkovics László

Borsodihir.hu

2020.04.23. 19:34

Megerősítette a korlátozások fokozatos lebontását Palkovics László
Palkovics László: A járvány az első ütemben azt követelte meg, hogy időt nyerjünk az egészségügyi felkészülésre Fotó: MTI)

Az országos kiterjedésű járványt sikerült elkerülni, mondta a tárcavezető.

Hirdetés

A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének meghatározása – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy április 23-i online konferencián a tárca közleménye alapján. Palkovics László szerint a tudományos élet képviselőinek szakértelme a kutatási kapacitásokkal együtt rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása és a korlátozások fokozatos lebontása kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

– A járvány az első ütemben azt követelte meg, hogy a terjedési sebességének csökkentésével a legrosszabb forgatókönyvvel számolva időt nyerjünk az egészségügyi felkészülésre. Az emberek közötti kontaktusok számának drasztikus visszavágása eredményes stratégiának bizonyult, a kontaktusok száma településtípusonként különböző mértékben, 70-90 százalékkal csökkent. 2020 áprilisában a napi újonnan megerősített és bejelentett esetszám 14 és 210 között ingadozott Magyarországon. Április 21-ig összesen öt olyan nap volt, amikor 100 fölött volt a bejelentett új megbetegedések száma. Az esetek jelentős hányada azonban néhány zárt közösségben, jellemzően kórházi osztályokon, szociális vagy idősotthonokban bekövetkezett fertőzésekhez köthető. A jelenlegi ismeretek szerint ezeken kívül április első felében naponta 7-48 közötti megbetegedést jelentettek, leginkább egy-egy háztartáson belül alakulnak ki néhány fős terjedési láncok, amelyek megszakadnak – összegezte a tárcavezető, kijelentve, hogy az országos kiterjedésű járványt sikerült elkerülni.

Palkovics László elmondta, egy hónapja epidemiológusokból, matematikai modellezőkből és az egészségügyi ellátórendszer adatait elemző szakemberekből álló munkacsoport dolgozik a védekezésen. A munkát nagyban segítik azok a válaszok, amelyeket már több mint 350 ezren küldtek el online kérdőíven. Ennek kitöltésére továbbra is mindenkit buzdítanak. 
MagyarországjárványPalkovics Lászlókoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés