Magyarország bezárja a tranzitzónákat – döntött a kormány

borsodihir.hu

2020.05.21. 11:17

Magyarország bezárja a tranzitzónákat – döntött a kormány

Gulyás Gergely elmondta, az Operatív Törzs fennmarad a jövőben, az egészségügyben sem törlik el a járványügyi intézkedéseket.

Hirdetés

Az eddig járványügyi intézkedés sikeres volt, de ez az eredmény törékeny, ezért fontos, hogy a védekezési szabályokat betartsuk – mondta Gulyás Gergely a május 21-i Kormányinfón. A miniszter szerint a sikerben a kormánynak is van érdeme, de a gyors fellépés semmit nem ért volna, ha az emberek nem tartják be az intézkedéseket.

Mint mondta, jövő hét kedden nyújtja be a kormány azt a törvényjavaslatot, ami lezárja a veszélyhelyzetet, de lehetővé teszi a bevált intézkedések fenntartását.

A tranzitzónákkal kapcsolatos uniós ítélettel nem ért egyet a kormány, de a törvények kötelezőek az ország számára is, ezért úgy döntöttek, a tranzitzónákat megszünteti a kormány. Aki menekültügyi kérelmet akar benyújtani, az a külképviseleteken megteheti. Aki idegenrendészeti őrizetben volt, az marad, aki másképp volt tranzitzónában, azt menekültügyi befogadóállomásra szállítják. Ez 280 embert jelent.

Gulyás szerint a tranzitzóna garantálta a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét, és egyben megvédte Európa határait is.
Gulyás Gergelytranzitzóna

Szóljon hozzá!

Hirdetés