Itt vannak a részadatok: alig fertőződött meg a magyar lakosság!

Borsodihir.hu

2020.05.12. 13:23

Itt vannak a részadatok: alig fertőződött meg a magyar lakosság!
Merkely Béla rektor (Fotó: MTI)

Merkely Béla: Ez egyfelől jó hír, másfelől viszont óvatosságra int.

Hirdetés

A négy magyar orvosegyetem által eddig elvégzett 8276 vizsgálatból (PCR) eddig mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – közölte egy május 12-i online konferencián jelentette be Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta az Index cikke szerint, hogy az eddig a kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni. A részeredmények alapján mintegy 8,2 millió magyarországi lakos esetében jelenleg 243 és 7230 aktív fertőzött lehet, az átfertőződöttek becsült száma 22-92 ezer közötti.

Ezek a részeredmények csak a 14 évnél idősebbekre és a nem idősotthonokban vagy más intézetekben élőkre vonatkoznak. Azt mutatják, hogy hazánkban alacsony a fertőzöttek száma, és nem lehet nyájimmunitásról beszélni.  

Ez egyfelől jó hír, másfelől viszont óvatosságra int – hangzott el az Index cikke szerint –, hiszen ha a járvány ősszel ismét felerősödik, a magyar lakosságnak csak nagyon kis hányada rendelkezik majd természetes immunitással.  

A vizsgálatba az ország 489 településéről választottak ki alanyokat. Az első országos tesztelés végeredményét május végén hozzák nyilvánosságra. A reprezentatív vizsgálatot még legalább kétszer megismétlik. A következő tesztelést várhatóan szeptemberben végzik. 

 

Magyarországkoronavírustesztszűrés

Szóljon hozzá!

Hirdetés