Magyarul gúnyolódott, megbüntették az államfőt

MTI

2020.05.20. 15:03

Magyarul gúnyolódott, megbüntették az államfőt
Klaus Iohannis középen

Iohannis tudatosan játszott rá sok évtizedes előítéletekre, szól az indokolás.

Hirdetés

Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis román államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit – állapította meg május 20-i határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az elnökre.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást. A tanács 2000-től 100 ezer lejig terjedő bírságokat róhat ki, tehát az államfőre kiszabott büntetés kiegyensúlyozott, mértéktartó bírságnak számít – közölte, hozzátéve, hogy az államfőnek joga van fellépni minden esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt gyűlöletbeszéd nélkül kell megtennie. Amikor a magyar nyelvet használta, Iohannis tudatosan játszott rá azokra a sok évtizedes előítéletekre – folytatta –, amelyek léteznek a román társadalomban a magyarokkal szemben. Az, hogy „a magyarok el akarják lopni Erdélyt”, egyike volt azoknak a szlogeneknek, amelyekre a nacionalista kommunista Románia épült, amelyekre az ország asszimilációs politikáját alapozták, és ez folytatódott 1990 után is – magyarázta Asztalos Csaba.

A Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű

„Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

A CNCD határozatát bíróságon támadhatja meg az államfő.

SzékelyföldRomániaKlaus Iohannis

Szóljon hozzá!

Hirdetés