A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal az Országgyűlés

MTI

2020.06.01. 15:07

A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal az Országgyűlés
Fotó: MTI, archív, Kovács Tamás

Szavaznak a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló előterjesztésről is.

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés ezen a héten. A képviselők kedden ismét a kormány tagjait kérdezhetik, június 3-án a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről kezdenek tárgyalni, míg június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartanak emlékülést.  

Szerdán napirend előtti felszólalásokkal, majd szavazásokkal kezdődik az ülésnap. A parlament dönthet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatásokról, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatról. Ellenzéki kezdeményezésre szavaznak a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló előterjesztésről és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról. A határozathozatalok után öt indítványról tartanak általános vitát. A képviselők ekkor mondhatják el véleményüket az idei költségvetés módosításáról, továbbá a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint a kormány által azzal összefüggésben kezdeményezett átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről.

A Ház egyórás emléküléssel indítja munkáját június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Az emlékülésen megkezdik a nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozat vitáját, majd Áder János köztársasági elnök is felszólal. Az ülésnap további részében hét előterjesztésről, köztük a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő törvénymódosításokról tárgyalnak.

Országgyűlésveszélyhelyzet

Szóljon hozzá!

Hirdetés