Orbán Viktor barátai taroltak a szerbiai választáson

2020.06.22. 13:10

Orbán Viktor barátai taroltak a szerbiai választáson
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a Szabadkán a párt székházában. A magyar párt a tartományi parlamentbe és az országos törvényhozásba is bekerült (Fotó: mti)

A legnagyobb magyar párt is remekül szerepelt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek a Szerb Haladó Párt (SNS) parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez.

Az elmúlt években Szerbia az Ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon

- fogalmazott Orbán Viktor, aki biztosította Vucicot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, melynek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.

A valamivel több mint 6,5 millió választópolgár közül 3,3 millióan adták le szavazatukat vasárnap valamelyik választási listára a 21 közül, ebből több mint 2 millió szavazatot az SNS szerzett meg. A 250 fős belgrádi törvényhozásban a Szerb Haladó Párt körülbelül 180 mandátumot szerzett meg, míg a kétharmados többséghez már 167 mandátum is elegendő lett volna.

Vajdaságban a tartományi parlamenti választáson is a Szerb Haladó Párt győzött, a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség végzett a szavazatok 13,4 százalékával, a harmadik helyet a Szerbiai Szocialista Párt tudhatnak magáénak a voksok 8,16 százalékának a megszerzését követően. 

A 120 fős tartományi képviselőházat és a tartományi kormányt az elmúlt négy évben a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciója vezette, és a várakozások szerint ez a következő négy évben is így lesz.

Az előzetes eredmények szerint a legnagyobb délvidéki magyar pártnak az eddigi négy helyett kilenc képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban.
Szerbiaválasztás

Szóljon hozzá!

Hirdetés