Hirdetés
Hirdetés

Magyarokat érintő változás Angliában, Skóciában

| 2020. 07. 10. | 14:41:00
Az intézkedés célja: a visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt nehogy ismét fellángoljon.
Magyarokat érintő változás Angliában, Skóciában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszűnt pénteken, június 10-én a Magyarországról és számos más országból Nagy-Britanniába beutazók karanténkötelezettsége. Szerbiát, amely eredetileg szintén szerepelt a karanténelőírás alól mentesített országok között, a brit kormány már pénteken le is vette a listáról.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán - 14 brit tengerentúli terület mellett - 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

Pénteken az Egyesült Királyság nemzetei közül Wales és Észak-Írország is átvette az eredetileg csak Angliára összeállított listát.
A skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében tekinti Skóciára is érvényesnek a brit kormány karanténmentességi döntését: Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök indoklása szerint e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.
A brit közlekedési minisztérium pénteken bejelentette, hogy  a Szerbiából érkezők Angliába sem utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül, és ezért a kormány levette Szerbiát az elkülönítési kötelezettség alól mentesített országok listájáról.
A tárca pénteken nem fűzött külön indoklást ehhez a döntéshez, de már korábban leszögezte, hogy a karanténelőírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét növekednének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás.
A mentesített országok közül Skócia által kihúzott Spanyolország továbbra is rajta van azoknak az országoknak a listáján, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába, Walesbe és Észak-Írországba.  
 Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Oroszország és immár Szerbia nem szerepel ezen a listán.

Azoknak a beutazóknak, akik az érkezésük előtti 14 napban olyan országokban jártak, amelyek nem szerepelnek a karanténelőírás alól mentesített országok listáján, Nagy-Britanniában továbbra is elkülönítésbe kell vonulniuk. Nekik addig kell karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

 A mentesített országokból Nagy-Britanniába beutazók továbbra is kötelesek megadni a brit határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak. Az online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.

Hirdetés
Hirdetés