Le akarják rombolni a Rushmore-hegy szobrait is

2020.07.03. 12:10

Le akarják rombolni a Rushmore-hegy szobrait is
A sziklába vésett szoborcsoport évente turisták millióit vonzza (Fotó: archív)

A terület az indiánok rezervátumához tartozott, majd kisajátították.

Hirdetés

A sziú törzs egyik vezetője arra szólítja fel az amerikai kormányt, hogy távolítsa el az amerikai elnökök faragványait szent hegyükről, a Rushmore-hegyről, írja a CNN nyomán az Index. Harold Frazier azt írja, hogy a szobrok az amerikai állam törvénytelenségének emlékei. Egy hónapja egy másik sziú vezető, Julian Bear nevezte a tisztelentlenség jelképének a szoborcsoportot. 

A követelés nagy port kavarhat, hiszen a faragás neves és tisztelt amerikai elnököket ábrázol: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arcát vésték a Rushmore-hegybe. A monumentális faragvány ráadásul turisták millióit vonzza a Dél-Dakota-i nemzeti parkba.

A Rushmore-hegy az amerikai Dél-Dakota államban található. Az itt látható hatalmas nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között készült. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsőt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet.

A terület az indiánok rezervátumához tartozott, a békeszerződések szerint az ő tulajdonukban állt, az 1870-es években azonban aranyat találtak benne, és ekkor az amerikaiak gyorsan leválasztották a rezervátumról és kisajátították a területet.

USArasszizmus

Szóljon hozzá!

Hirdetés