A sál és a kendő már nem elég

MTI

2020.09.19. 15:56

A sál és a kendő már nem elég
Müller Cecília az online sajtótájékoztatón

A második hullámban az egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg.

Hirdetés

A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szeptember 19-i online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília beszámolója szerint a két hullám fertőzöttjeinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év. Bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Müller Cecília a maszkhasználat kapcsán kitért arra, hogy hétfőtől a sál vagy kendő már nem lesz elegendő az arc eltakarásához, csak textil- vagy orvosi maszkot lehet hordani. A szakember kitért arra, hogy október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár mindenki számára térítésmentesen. Jelezte, a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

Európához igazították a karantén időtartamát

Az ellátandó betegek számának emelkedésével folyamatosan lépnek be új kórházak az ellátásba. Amennyiben egy intézmény eléri kapacitásának 80 százalékát, jelzi ezt a Nemzeti Népegészegészségi Központnak, amely újabb és újabb kórházakat jelöl ki az ellátásra. Jelenleg a kapacitásokat nem merítettük ki – közölte. Kérdésre válaszolva elmondta, a járvány második hullámában az egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg.  

Ahhoz, hogy megszorító, erőteljes korlátozó intézkedéseket ne kelljen hozni – fűzte hozzá –, rendkívüli fegyelmezettségre van szükség mindenki részéről.

A kötelező házi karantén 14 napról 10 napra csökkentésével kapcsolatban úgy nyilatkozott, a nemzetközi tapasztalatokat vették figyelembe, hiszen a tíz nap alatt, az 5-6 napos lappangási időt is beleértve, kiderül a fertőzöttség. Európa számos országában már a 10 napos karantén az elvárt.

járványkoronavírusMüller Cecília

Szóljon hozzá!

Hirdetés